Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Εφηβικοί ‘Έρωτες


Η ΕΦΗΒΕΙΑ είναι αδιαμφισβήτητα η περίοδος της ζωής μας όπου όλα είναι πιο έντονα. Τα πάντα μας επηρεάζουν με πολύ πιο έντονο τρόπο από ό,τι θα γινόταν αν ήμασταν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι.
Όλες οι καταστάσεις, καθημερινές και μη, απλές ή πολύπλοκες, συνηθισμένες ή σπάνιες, χαρούμενες ή τραγικές, όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε στην εφηβεία προκαλούν και τα ανάλογα συναισθήματα, σε δυσανάλογα όμως μεγάλο βαθμό. Έτσι είναι, εφηβεία = ένταση. Σαν να περπατάς σε ένα τεντωμένο σχοινί. Μπορεί αυτό να ακούγεται δυσάρεστο, τρομακτικό ή αγχωτικό, δεν είναι όμως πάντα έτσι, κάποιες φορές είναι και συναρπαστικό, κι αν έχεις ωραία παρέα πάνω σ’ αυτό το σχοινί μπορεί ακόμα και να αγγίξει την τελειότητα. Σαν τον έρωτα. Σαν τον εφηβικό έρωτα.
Τι είναι αλήθεια ο έρωτας;. Στην εφηβεία πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν την αγάπη και τον έρωτα είτε σαν ένα θετικό συναίσθημα είτε σαν ένα αρνητικό. Το να ερωτευτείς κάποιον, να τον σκέφτεσαι συνέχεια, να τον βλέπεις στον ύπνο σου, να σε πιάνει τρελό άγχος, όταν ξέρεις ότι θα βρεθείτε, αλλά και ανυπομονησία , είναι από μόνο του ένα αρκετά συναρπαστικό συναίσθημα. Αυτά είναι τα πρώτα στάδια του έρωτα, πριν την απογείωση ή την απότομη προσγείωση που ενδεχομένως να έπεται…
Η αγάπη που υπάρχει κατά την ηλικία των 16 τις περισσότερες φορές είναι συντροφική και όμορφη. Όταν νοιώθεις την πραγματική αγάπη για πρώτη φορά νοιώθεις το στομάχι σου να έχει γίνει κόμπος, επίσης αισθάνεσαι ένα περίεργο συναίσθημα που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται ως ενθουσιασμός. Είναι πολύ ωραίο να νοιώθεις ότι δίνεις και παίρνεις αγάπη. Βέβαια καλό θα ήταν να αναφέρουμε και μερικά αρνητικά στα οποία μπορεί να μας οδηγήσει η αγάπη και ο έρωτας. Η ερωτική απογοήτευση είναι ένα από αυτά τα αρνητικά που συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν αγαπήθηκε αληθινά από τον σύντροφό του. Πολλά αρνητικά θέματα μπορούν εύκολα έναν έφηβο να τον οδηγήσουν στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό. Για αυτό το λόγο αν κάποιος έφηβος νοιώσει ράκος καλύτερα να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό (πχ ψυχολόγο)
Παρ’ όλα αυτά, οι εφηβικοί έρωτες, όσο υπερβολικοί ή μη ρεαλιστικοί φαίνονται αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής αφύπνισης του νέου ανθρώπου, απαραίτητο για την εξέλιξη και ενηλικίωσή του.!

Δώρα Παλκίδη
AY2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου