Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Διαδίκτυο – κανόνες ασφαλούς χρήσης του.



Με στόχο την καταγραφή των γνώσεων των μαθητών του σχολείου μας σε ότι αφορά την ασφάλεια στο Ίντερνετ, πραγματοποιήθηκε μικρής έκτασης εμπειρική έρευνα μεταξύ των μαθητών και μαθητριών του τομέα Οικονομίας Διοίκησης.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο βρίσκεται στο διαδικτυακό τόπο http://www.neteens.gr/html/test/kouiz.html.
Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο νέο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και θέλει να αξιολογήσει τις γνώσεις του για το αν εφαρμόζει σωστά του κανόνες ασφάλειας σ΄ αυτό.
Η έρευνα έγινε το Φεβρουάριο του 2010 και πήραν μέρος σε αυτήν 29 μαθητές και μαθήτριες της Β και Γ τάξης του συγκεκριμένου τομέα.
Στο ερωτηματολόγιο υπάρχουν δέκα (10) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής τις οποίες απάντησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Σε κάθε ερώτηση, μετά την απάντηση της, δίνεται άμεσα ανατροφοδότηση στον συμμετέχοντα, ώστε να επιβεβαιώσει τις γνώσεις του αν είναι σωστές, ή να τις διορθώσει αν είναι λανθασμένες. Όσο περισσότερες σωστές γνώσεις έχει τόσο περισσότερους βαθμούς συγκεντρώνει.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται στο παρακάτω πινακάκι.



ΒΑΘΜΟΙ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 1 -- - 1 2 3 6 7 4 5

Μια πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι περισσότεροι μαθητές/τριες (27 από τους 29 συμμετέχοντες στην έρευνα) γνωρίζουν και εφαρμόζουν τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο από μέτριο (5) ως άριστο βαθμό (10). Δύο μόνο φαίνεται να μη γνωρίζουν και να μην εφαρμόζουν τους κανόνες ασφάλειας (0 βαθμούς και 4 αντίστοιχα).
Αν παρατηρήσουμε περισσότερο τα αποτελέσματα θα δούμε ότι ένα/μία μαθητής/τρια δεν γνωρίζει κανένα κανόνα ασφάλειας και συνεπώς κινδυνεύει κάθε φορά που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Επίσης έξι μαθητές/τριες (βαθμοί 4,5 και 6) γνωρίζουν και εφαρμόζουν κάποιους κανόνες ασφάλειας, δεκατρείς μαθητές/τριες (βαθμοί 7 και 8) απέχουν λίγο από την άριστη γνώση και εφαρμογή των κανόνων. Τέλος, εννέα μαθητές/τριες (βαθμοί 9 και 10) φαίνεται να ξέρουν άριστα να προστατεύσουν το εαυτό τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Η προστασία από το διαδίκτυο είναι προαπαιτούμενο για κάθε χρήστη του διαδικτύου και η αναζήτηση σχετικών πληροφοριών είναι στα χέρια του. Υπάρχουν πολλοί φορείς από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες. Δεν απομένει λοιπόν τίποτε παραπάνω από το να δράσουμε ενεργά και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από κάθε διαδικτυακό κίνδυνο.
Χρήσιμες πληροφορίες:
http://internet-safety.sch.gr/
http://www.saferinternet.gr/
http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/index.htm
http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/children/default.mspx
http://www.safeweb.org.cy/index.php?lang=el
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές και τις μαθήτριες του τομέα Οικονομίας Διοίκησης για τη συμβολή τους στην έρευνα. Η συμμετοχή τους ήταν ουσιαστική και συνέβαλε στην δημιουργία του άρθρου που διαβάσατε.
Δέσποινα Ανδρεάδου
Καθηγήτρια Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου